This site will look much better in a browser that supports web standards, but it is accessible to any browser or Internet device.


Harmonia Consort


Ön itt áll: Kezdőlap > (Rólunk) > VendégekVendégeink voltak:

Meszlényi László (karmester)

Meszlényi László

Meszlényi László a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karának docense Kaposváron született, Pécsett érettségizett, 1952 óta él Szegeden. Oboa tanári oklevelét 1962-ben szerezte. Az oboán kívül ének és karvezetés tanulmányokat is folytatott.

25 esztendeig volt a Szegedi Nemzeti Színház, illetve a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja, mint oboa-, és angolkürtművész. 1968 óta oktatási tevékenységet is folytat (oboa, módszertan, kamarazene, zenetörténet, stílusismeret és vonószenekari gyakorlat).

Már évtizedek óta érdeklődik a régi zene korhű előadási gyakorlata iránt és e tárgyban 13 nemzetközi kurzuson vett részt. 1985-ben főiskolai hallgatókból alakította a Musica Parlante kamarazenekart, mely 14 muzsikusból áll és célja elsősorban a 18. századi zenék megszólaltatása - modern hangszerekkel ugyan, de a zenei historizmus kutatási eredményeinek legszélesebb körű felhasználásával. Az együttes Cum Laude első díjat nyert Belgiumban és megalakulása óta 10 sikeres hangversenykörutat bonyolított le Európa különböző országaiban.

Természetesen részt vesz Szeged zenei életében, így a Nemzeti Filharmónia rendezvényeiben is szerepel. Igyekszik a régmúlt korok kevésbé ismert szerzőivel megismertetni a hallgatóságot (pl. Carissimi, Telemann, Locatelli), de emellett kirándul a romantika és a 20. század zenei területeire is, sőt már magyarországi bemutatót és egy ősbemutatót is játszott.

Meszlényi László kedvelt területe a zenei ismeretterjesztés, de foglalkozik zenei publicisztikával (kb. 10 napilapban, ill. folyóiratban) ismeretterjesztő és szakmai előadásokkal, valamint szakmunkák fordításával is.

Megjelent művei: Skálagyakorlatok oboára, Oboa-ABC - Szélpál Szilveszter társszerzővel Munkásságáért számos kitüntetésben részesült, a legfontosabbak: Bartók-Pásztory díj, Weiner Leó díj, Szegedért Emlékérem, a Szegedért Alapítvány Kuratóriumi Díja

Vissza a lap tetejére

Lőrincz László (blockflöte)

Lőrincz László

1953-ban születtem Budapesten. A Budapesti Bartók Béla Szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klarinét szakán végeztem. 1975-től tanítottam a Budapesti VI. kerületi Állami Zeneiskolában és játszottam a Miskolci Szimfonikus Zenekarban. 1978-tól tagja lettem a BM Tinódi Kamarazenekarának, ahol mint szólista- szólamvezető szólaltattam meg a korabeli fafúvós hangszereket; a blockflőtét, chalumeaux-ot, pommert, krummhornt. Itt hat évig dolgoztam és közben tagja lettem a Camerata Hungarica és a Musica Antiqua Hungarica együtteseknek. Magyarországon kívül koncerteztem a világ számos országában; Kolumbia, Nicaragua, Mexikó, Algéria, India, Japán, Szovjetunió és Európa majd mindegyik országában. Közreműködtem 12 hanglemez-felvételen és sok rádió-, tv-felvételen. 1983-ban megalapítottam saját együttesem, az Instrumenta Historicát, amellyel Vigadóbeli, Zeneakadémiai és külföldi fellépéseink voltak. 1987-ben felkértek a Talentum Régi Zenei Stúdiójának megalapítására, és párhuzamosan a Kortárs Művészeti Fórum munkatársa lettem. 1988-ban a Szentendrei Zeneiskolában kezdtem tanítani. Szerveztem a Régi Zenei Napokat, és kurzusokat tartottam. 1991-től tanítok a Szegedi Konzervatóriumban. A szegedi évek alatt fő hangsúlyt a pedagógiai munkára, kutatásra, muzikológiai tevékenységre helyezem, és ezen kívül a régi zene megszólaltatási és tanulási feltételeinek biztosításán munkálkodom. Így például egy évig tanítottam blockflöte fakultaciót a Budapesti Tanárképzőn. Az Edicio Musica Budapest Zeneműkiadónak dolgozom pedagógiai kiadványok, blockflöte iskolák megírásával. A Furulya ABC utánnyomása most folyik, a második kötet szerkesztés alatt áll.

Vissza a lap tetejére

Trautsch Éva (blockflöte)

Trautsch Éva

Trautsch Éva 1983 november 16-án születtem Budapesten. Középiskolai tanulmányaimat a Cziffra György Gimnázium blockflöte szakán kezdtem Hlubina Nóra tanítványaként, majd Szegeden a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában fejeztem be Lőrincz László növendékeként. Budapesti és országos furulyaversenyeken vettem részt, ahol különböző kategóriákban számos alkalommal nyertem el az I-III. helyezés egyikét. Több ízben vettem részt aktív hallgatóként Anneke Boeke, Peter Holtslag és Maurice von Lieshout blockflöte mesterkurzusain. 2006-ban diplomáztam a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai karának nappali tagozatos, régizene- blockflöte szakos hallgatójaként Lőrincz Lászlónál. 2005 decembere óta a Harmonia Consort munkájában is rendszeresen részt veszek.

Vissza a lap tetejére

Fülep Benedek (blockflöte)

Fülep Benedek

1983. július 8-án születettem Miskolcon. Zenei tanulmányaimat 1991-ben a miskolci Egressy Béni Zeneiskolában kezdtem, ott sajátítottam el a furulya játék és a zongorázás alapjait. 1997-ben kerültem a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol blockflöte és egyházzene szakon tanultam. 2001-ben érettségiztem. Zeneiskolás koromban többször vettem részt megyei furulyaversenyeken, melyeken I., ill. nívó díjat nyertem. 2000-ben a HUNGAROTON Országos Tehetségkutató Versenyének döntőse voltam Budapesten. Középiskolás koromtól számos hangversenyen, rendezvényen szerepeltem. Többször koncerteztem Miskolcon, Szegeden, Egerben, Tokajban, Budapesten. Jártam Görögországban, és két turnén is részt vettem Olaszországban, egyszer zeneiskolám szimfonikus zenekarának szólistájaként, majd egy budapesti régizene-együttes tagjaként. Szakmai kurzusok aktív hallgatója vagyok, részvettem Anneke Boeke és Peter Holtslag előadásain. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának végzős hallgatója vagyok. A régizene - blockflöte szakon tanárom Lőrincz László. 2003-tól a szegedi Király- König Péter Zeneiskola tanára, és ugyanettől az évtől a Harmonia Consort közreműködője vagyok.

Vissza a lap tetejére

Blumenschein Gábor (trombita)

Blumenschein Gábor

Szülővárosomban, Szekszárdon kezdtem trombitálni. Pécsett tanultam tovább a Művészeti Szakközépiskolában, majd 1990-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének voltam hallgatója, ahol 1994-ben trombitatanár-kamaraművészi diplomát szereztem. Főiskolai éveim alatt rendszeresen felléptem szólistaként a Pécsi Vasutas Koncert-fúvószenekarral, melyet tanárom, Neumayer Károly irányított. Ezzel az együttessel számos nemzetközi versenyen szerepeltem szép eredményeket elérve. (1993. Riva del Garda (Olaszország)-I. díj, Erkelenz (Németország)-I. díj) Több alkalommal felléptem a Siklósi Nemzetközi Várfesztiválon I. kornetten és szólistaként egyaránt. 1996-tól a szegedi Király- König Péter Zeneiskola Fúvószenekarát vezetem, mely ösztönzött arra, hogy először a budapesti Felsőfokú Fúvószenekari Karmesterképzőt, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében karnagyi diplomát szerezzek. Büszke vagyok arra, hogy Szeged város művészeti ösztöndíjasa voltam. 2000-től a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar karmestere vagyok, emellett a Király- König Péter Zeneiskola Fúvószenekarát vezetem, illetve trombitát tanítok. Örömmel teszek eleget a Harmonia Consort felkéréseinek, mely alkalmakkor megszólaltathatom a barokk korszak legszebb trombitaversenyeit.

Vissza a lap tetejére

Kovács Gábor (blockflöte, barokk tánc)

Kovács Gábor

1966-ban születtem. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségiztem, majd a Budapesti Zeneművészeti Egyetem karvezetés szakán diplomáztam 1990-ben. Ezután a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanítottam, majd Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. 1992-93-ban Londonban tanultam, ahol 1993-ban megkaptam a Guildhall School of Music & Drama historikus tánc előadói és tanári diplomáját. 1995-ben jöttem Szegedre, ahol jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Karon tanítok karvezetést és vezetem a Főiskola vegyeskarát. Vendégként néhány órában a Zeneművészeti Főiskolai Karon is előfordulok, ahol a furulya tanszakon próbálok némi régizenei látókörbővülést elérni a hallgatóknál. Időközben lassan a végéhez közelednek PhD doktoranduszi tanulmányaim a belfasti Queen's University-n. Együtteseimmel, az Al Fresco Régizene Együttessel és a ...canticum novum kamarakórussal rendszeresen koncertezünk. Műsorunkon elsősorban a XVI-XVII. század zenéje szerepel.

Vissza a lap tetejére

Kedves Látogatónk!

Reméljük mindent könnyen megtalál, amit a Harmonia Consorttal kapcsolatban tudni szeretne. A menü segít eligazodni. Ha valamit mégsem találna, használja a fenti keresőt, amely a Google jóvoltából a teljes honlap taralmában keres.

Amennyiben a következő koncertjeink érdeklik a Hírek/Friss rovatunkban mindig megtalálja.

Ha kérdése van az együttessel kapcsoltban, küldjön e-mailt a Harmonia Consort címére. Ha a honlappal kapcsolatban van észrevétele, javaslata, írjon a készítőnek. Eredményes böngészést!

Harmonia Consort